Mina reflektioner

Kameror jag använt – Olympus XA4

with 4 comments

Denna kamera, Olympus XA4, var en kamera som alltid låg i min ficka eller i min ryggsäck under 80- och 90-talet.

Precis som idag, kände jag mig då naken om jag gick ut utan att ha en kamera med mig, denna kamera var därmed under lång tid ett klädesplagg, så att jag slapp känna mig naken.

Idag finns det ju mobilkameror, men för min del är inte en mobilkamera en kamera, jag vill ha en riktig kamera med mig, idag har jag alltid en liten digital kamera med mig var jag än går, såvida inte någon av systemkamerorna är med.

Olympus XA4 hade en generös vidvinkel, 28 mm, så det gick snabbt att ta en bild i farten, det var m a o inte så noga med att ställa in skärpan. För sin tid var den relativt liten, men blev förvånad hur stor den är i jämfört med dagens digitala kompaktkameror. Nu har jag inte använt kameran sedan början av 2000-talet då jag tog steget över i den digitala världen, men skulle en digital version av samma kamera lanseras skulle jag inte tveka att köpa den.

Till kameran medföljde en blixt som man kunde fästa på den ena sidan av kameran, denna kom dock att stanna i byrålådan, den användes m a o aldrig. Precis som idag tog jag då alla bilder i befintligt ljus, gillar inte blixtbilder helt enkelt.

Jag avslutar med lite överskottsinformation, med denna kamera har jag tagit dom två foton jag har av kungen. Den första tog jag i samband med hans sk Eriksgata i Järfälla där jag bodde i början av 90-talet. Kungen och Silvia anlände per båt till Görvälns slott, där väntande en buss för vidare transport. Innan man skulle resa vidare skulle det ske en uppvisning av vallhundar som vallade får, det blev dock lite lätt kaos, vallhundarna blev stressade och det fanns helt plötsligt får överallt, runt bussen och inne i bussen.

Den andra bilden på kungen tog jag i samband med invigningen av tunnelbanestationen i Skarpnäck den 15 augusti 1994. Att jag på dagen 10 år senare skulle flytta till Skarpnäck anade jag inte då.

Written by melkerlarsson

17 oktober, 2020 den 06:58

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. De där XA kamerorna var oerhört populära. Jag hade också en XA4. ställde man in på 3m symbolen gav lite av fixfokus, skarp från 1 meter till oändligt. De där skjutbara locken skulle över objektiv och avtryck skulle börja tillverkas igen på moderna kameror istället för de där tunna ömtåliga skyddslamellerna som över linsen på moderna kompaktkameror

  Gillad av 1 person

  Tony

  17 oktober, 2020 at 08:32

  • Jag har tänkt samma tanke, de där lamellerna är det mest sårbara på hela kameran, Olympus XA4 hade en betydligt bättre lösning för att skydda optiken. En del saker var bättre förr…

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   17 oktober, 2020 at 16:04

 2. Även jag föredrar en ”riktig” kamera. Men jag inser att en hel del bilder blir kvar där. Det hänger inte med i samhällsutvecklingen tex kan man inte lika enkelt dela via sociala medier. Men oj vilken skillnad mot den tid då man framkallade bilder.

  Gillad av 1 person

  MarveW

  17 oktober, 2020 at 09:31

  • Mina två kompaktkameror kan faktiskt kommunicera trådlöst med en mobil, så den vägen kan jag ladda upp bilder på Facebook etc när jag befinner mig på resa. Annars lägger jag upp bilderna på ex FaceBook och Instagram via den datorn när jag kommer hem.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   17 oktober, 2020 at 16:06


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: