Mina reflektioner

Ett besök i Edsberg

with 4 comments

Idag gjorde jag ett yrkesmässigt besök i Sollentuna, närmare bestämt i Edsberg, ett område som bebyggdes med flerfamiljshus under skiftet mellan 1950- och 60-talet.

Syftet med besöket var att granska ett par busshållplatser i området, därefter tog jag en promenad till Edsbergs centrum, en plats jag inte besökt sedan 1980-talet då jag bodde i det närbelägna Häggvik. På den tiden var inte Edsbergs centrum en plats jag besökte frekvent, men då och då sökte jag mig dit för att besöka en charkuteributik som fanns där på den tiden, men den är borta sedan länge. Man kan dock fundera över varför man i skiftet mellan 1950- 60-talet valde att hårdexploatera ett område som låg långt från järnvägen? Något bra svar på den frågan finns nog inte. På den tiden fanns inga pendeltåg, men en det fanns en frekvent busstrafik som bedrevs av SJ och som på den tiden gick in till Norra Bantorget.

Under 70- och 80-talet minskade befolkningen i Edsberg, kommunen ville komplettera med ytterligare bostäder, men det motsatte man sig initialt i området, man ville behålla servicen, men inte ha någon nybyggnation. En ekvation som förstås inte går ihop, för att bibehålla service måste man ha ett underlag. När jag idag besökte Edsberg kunde jag konstatera att det skett en ganska stor förtätning av området, så det finns fortfarande ett livskraftigt centrum, dock med ett helt annat utbud än under 1980-talet.

Edsbergs centrum var när det öppnades 1964 Sollentunas största köpcentrum med 18 butiker, centrumet är ett tämligen typiskt köpcentrum från skiftet 1950- 60-talet. Det idag största köpcentrumet i kommunen, Sollentuna centrum öppnades först 1975.

Annons

Written by melkerlarsson

13 november, 2020 den 18:38

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Edsberg har tyvärr blivit en riktigt problemområde men skjutningar och annan brottslighet. Det kan hända att jag tar mig dit, dock enbart dagtid och kortare besök.

  Gillad av 1 person

  MarveW

  13 november, 2020 at 21:39

  • Jag såg inget av detta under dagens besök, men kan dessvärre tänka mig att så är fallet. När jag bodde i Häggvik under större delen av 80-talet hade jag vänner som bodde i Edsberg, på den tiden var jag aldrig orolig när jag under natten strövade hem till Häggvik. Dessvärre har det sedan dess skett en ganska negativ utveckling i samhället, med utanförsskapsområden och skjutningar.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   13 november, 2020 at 22:36

 2. Jag är uppväxt i Edsberg och min mormor och mostrar bor fortfarande kvar där. Men allt är så annorlunda nu mot 70talet. Jag hade en fantastisk barndom där med massor av pulkabackar och närhet till Rösjön.

  Gillad av 1 person

  Anna

  14 november, 2020 at 09:46

  • Vilket sammanträffande, jag bodde ju i det närbelägna Häggvik, i de Gula husen nära stationen mellan 1981 – 1991. Edsberg och hela Sollentuna för den delen har verkligen förändrats under de trettio år som gått sedan jag flyttade därifrån, nya byggnader precis överallt. Kring Sollentuna centrum ser det ju helt annorlunda ut, i Edsberg har det ju tillkommit en hel del nya byggnader. Rösjön besökte jag ofta på den tiden, mestadels som en utgångspunkt för vandringar, men ibland även för att bada.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   14 november, 2020 at 17:20


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: