Mina reflektioner

En promenad i Lilla Sköndal

with 10 comments

Idag var vädret ungefär lika inbjudande som i går, med andra ord ganska så tråkigt, men för ovanlighetens skull lyckades jag sova ganska så länge idag för att vara mig, vilket innebär strax efter klockan åtta på morgonen.

Efter frukosten och övriga morgonbestyr sa jag hej då till katten samt den nyss uppstigne sonen och begav mig ut på en promenad i närområdet, jag styrde stegen mot det nya bostadsområdet Lilla Sköndal som alltmer närmar sig färdigställandet. Området har byggts ut i ett antal etapper under de senaste 5 á 6 åren, det är ett rent bostadsområde, service i form av butiker, caféer eller spännande restauranger lyser med sin frånvaro, förutom en skönhetssalong, vilken jag knappast tillhör målgruppen för.

Stadsradhus Lilla Sköndal

Jag tillhör väl knappast heller målgruppen för bostadsområdet, ett stadsradhus med tre våningar är nog en tämligen korkad satsning för en person som närmar sig 60, om ett decennium kanske man inte orkar ränna upp och ner mellan våningarna. Dessutom har jag väl aldrig varit ett fan av egnahem i form av radhus eller villa, jag är helt klart en ”lägenhetstyp”, har ingen lust att ägna mig åt trädgårdsarbete, att lägga om tak eller måla fasaden, det jag behöver göra inomhus i min lägenhet räcker gott åt mig.

Efter att ha strosat runt i Lilla Sköndal styrde jag stegen mot det relativt nyöppnade Willys i Sköndal för att kompletteringshandla inför den kommande veckan, butiken har nu varit öppen i mer än tre månader, men fortfarande är gångvägarna för oss fotburna helt undermåliga. Man måste kryssa mellan byggstaket och provisorium, den närmaste vägen innebär att man måste passera en lervälling som man behöver gummistövlar för att beträda. För de bilburna finns dock en fin och välordnad parkering, men man ska ju locka folk att gå eller cykla när dom ska handla, inte minst för folkhälsans och miljöns skull.

Begreppet ”stadsradhus” är ett tämligen diffust begrepp som ofta förekommer i bostadsannonser, oftast syftar begreppet på radhus som uppförts i en tätbebyggd stadsmiljö. Generellt är de yteffektiva då dom ofta byggs i flera våningar och kan därför vara relativt smala, många radhus på en liten yta med andra ord.

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har ett litet radhus i ett plan, utanför stan. Bara 81 kvm och med en kissplätt till hundar och ett uterum på baksidan och en atrium gård med trall på framsidan🙂 Ett perfekt alternativ till lgt – men får ändå lust flytta till stan ibland🤔 Och lägenhet…

  Gillad av 2 personer

  Snikmorsan

  14 mars, 2021 at 16:51

  • Jo, bor man så är nog radhus helt okej, bra för hundarna också, låter härligt med atrium och utegård. Jag är en utpräglad stadsmänniska, tror jag i alla fall.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   14 mars, 2021 at 17:18

   • Jag är nog både och! Det skulle kännas lyxige att bo centralt i stan i en mysig lägenhet och promenadavstånd till allt – lite som att va på semester och bo på hotell i sin egen stad😂. Men jag har vara en kvart med bil in och samhället blir farligare och farligare… Så har jag ju hundarna här och bor nig billigare än det skulle bli i stan…. Tål att tänka på. Priserna är hemska här på lägenheter😔.

    Gillad av 1 person

    Snikmorsan

    14 mars, 2021 at 18:13

   • Priserna ju mer man närmar sig stan är skrämmande, vem har råd? Jag hade tur och kom in på marknaden när det var billigt, köpte en lägenhet i Sollentuna 1981 för 13 000 kr, idag kostar den 2 500 000 kr. Det är knappast att ett par med 25 000 kr i månaden vardera, som är en ganska normal inkomst, har möjligheten att köpa en lägenhet i Stockholmsområdet, rent ut sagt skrämmande.

    Gilla

    melkerlarsson

    14 mars, 2021 at 18:35

   • Ja visst är det!! Galet! Ja då bor du bra nu🙂. Här i Uppsala är det ungefär liknande priser. I innerstan ligger de ännu högre… Nu är det omöjligt för normala att slå sig in många gånger – det var det inte för tidigare generationer. Då var det ändå möjlig… 🤔

    Gillad av 1 person

    Snikmorsan

    14 mars, 2021 at 19:19

   • Uppsala känner jag väl till, min yngre bror bor i Luthagen, han skaffade barn ”lite tidigare” än vad jag gjorde, så barnen har börjat flytta hemifrån. Priserna på lägenheter i Uppsala är minst lika tokiga som i Stockholm, så hans barn har lämnat stan för studier i ex Lund.

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    14 mars, 2021 at 20:34

   • Ja här är det gala priser. Jag bor en mil utanför. Inte mycket billigare där och framförallt inte de få lägenheter som finns här. Men i Luthagen bor han ju fint. De rika änkornas stadsdel fick jag lära mig i gymnasiet, fast det är ju cirka 30 år sen;)

    Gillad av 1 person

    Snikmorsan

    15 mars, 2021 at 02:33

 2. Jag har tidigare aldrig trott att jag skulle kunna trivas i en lägenhet men oj, vad fel jag hade. Nu när ork och ambitionsnivå har sänkts är det otroligt skönt att, som du skriver, bara behöva bry mig om det inre i lägenheten 😀 Jag är så nöjd med min balkong och promenaderna i naturen runt omkring min bostad 😀 Men en riktig stadsmänniska blir jag aldrig. En lägenhet med vild natur i närheten är vad jag vill ha.

  Gillad av 3 personer

  ibod11 - Ingrid

  14 mars, 2021 at 19:20

  • Stadsmänniska blir du nog aldrig, men det är skönt att slippa klippa gräsmattan och fundera på om fasaden behöver målas i år eller nästa år. När jag träffar husägare får man alltid en berättelse om vad som är på gång när det gäller än det ena än det andra, alltid något som måste fixas.

   Gillad av 3 personer

   melkerlarsson

   14 mars, 2021 at 21:07


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: