Mina reflektioner

Ett sedan länge insomnat förortscentrum

with 9 comments

I samband med ett tjänsteärende i det närbelägna Bandhagen och Stureby passerade jag ett sedan länge insomnat förortscentrum, en benämning som på den tiden förmodligen inte användes för en koncentration av butiker.

I bottenvåningen på fastigheten kunde man se nio stycken för detta butikslokaler, mitt emot fastigheten på bilden nedan ligger ett liknande hus, med ungefär lika många butikslokaler. Idag finns det bara en lokalhyresgäst kvar, i alla fall vad jag kunde se, nämligen en liten pizzabutik, i övrigt användes lokalerna för andra ändamål. Hade jag besökt platsen i slutet av 1940-talet hade det nog varit liv och rörelse på platsen då hemmafruarna kryssat mellan de olika butikerna för att göra sina dagliga inköp.

Innan snabbköpen slog igenom under 1950-talet så fanns det en mängd specialbutiker, detta berodde till stor del på att handeln reglerades av hygieniska skäl, en del av dessa regelverk framstår idag som lätt hysteriska. För att kunna handla de matvaror som idag återfinns hos exempelvis ICA Nära eller hos en av Coops mindre butiker var du tvungen att besöka minst fem butiker, oftast fler.

Det fanns särskilda mjölkbutiker, där fick man enkom sälja mjölk och andra mejeriprodukter såsom smör, samt vissa torrvaror. Skälen till att mjölkhandeln begränsades till särskilda mjölkbutiker var rent hygieniska, man var helt enkelt rädd att mjölken skulle bli besmittad av kött, mjöl eller jordiga grönskar vilket gjorde att man kraftigt begränsade vilka varor mjölkbutikerna fick sälja. I vissa fall till och med förbjöd man mjölkbutikerna att ligga vägg i vägg med butiker som sålde andra livsmedel, detta trots att det var helt separata butiker. Mjölkbutiker fanns i nästan varje kvarter, få hade kylskåp hemma, så mjölk och smör var något som inhandlades på daglig basis. Under 1930-talet fanns det i Stockholm över 2000 mjölkbutiker, i en stad som då hade ca 500 000 invånare, idag har kommunen 975 000 invånare.

Utöver mjölkbutiker fanns det speceriaffärer, där såldes ex konserver, mjöl och kaffe, kött fick precis som mejeriprodukter inte säljas ihop med vilka varor som helst, så naturligtvis skulle vi hittat minst en affär som sålde kött, korv och andra charkuterivaror här i Stureby i slutet av 1940-talet. Men för att helt fylla matkassen var man nog även tvungen att svänga förbi bageriet och frukt- och grönsaksaffären. Ville man dessutom ha snus, tobak eller en tidning så krävdes ytterligare butiksbesök, sammanlagt minst sex olika butiker. Att handla var med andra ord ett helt företag förr i tiden.

På 1950-talet när den färdigförpackade mjölken och kyldiskar kom fanns det inte längre någon orsak till förbudet att sälja mjölk i hop med andra livsmedel och det avskaffades 1953, samma år började mjölk säljas på tetra. I slutet av 1950-talet dominerade de moderna snabbköpen helt, det första snabbköpet hade öppnats av Konsum 1941, men det var först efter kriget när ransoneringarna upphörde som dessa blev verkliga snabbköp eller självbetjäningsbutiker som man också benämnde dessa som.

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det ser hur som helst allt bra sorgligt ut med tomma lokaler på gatunivå.

  Gillad av 1 person

  MrsUniversum

  16 april, 2021 at 09:08

  • Det ser jättetrist ut, tyvärr ser det ut så på många platser nära de mindre äldre tunnelbanestationerna, de gamla små centrumen är stendöda.

   Gilla

   melkerlarsson

   16 april, 2021 at 10:10

   • Ja, externa köpcentra har tagit över kommersen.

    Gillad av 1 person

    MrsUniversum

    16 april, 2021 at 11:19

   • Inte bara det, på den tiden rörde man sig inte så mycket, man handlade, mat, kläder och sybehören lokalt. En äldre vän är uppväxt i området innan spårvägen ersattes av tunnelbana 1951, han är precis som jag spårvagnsintresserad, men fick nästan aldrig åka till stan med spårvagnen tillsammans med mamma, man höll sig i närområdet.

    Gilla

    melkerlarsson

    16 april, 2021 at 18:46

 2. Jag blir alltid lite sorgsen när jag ser liknande hus med fina butikslokaler. Jag kan se framför mig i tanken hur det var tänkt att lokalerna skulle nyttjas när de byggdes.

  Gillad av 1 person

  Tony

  17 april, 2021 at 08:20

  • Problemet är nog att de byggdes med trapphus mellan lokalerna, när snabbköpet gjorde entré bara 10 – 15 år senare kunde man inte skapa nya större lokaler för den nya tidens butiker. Lokalerna var helt enkelt för små och oflexibla.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   17 april, 2021 at 16:03

 3. Här har du fler bilder på grävaren om du är intresserad: https://kulturinatur.blogspot.com/2021/04/gravskopan.html

  Gillad av 1 person

  Tony

  17 april, 2021 at 08:21


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: