Mina reflektioner

En populär mötesplats

with 4 comments

En gång i tiden var Tornbergs ur vid Nybroplan en populär mötesplats, när uret togs i bruk 1916 hade ju inte alla hade tillgång till en klocka så det var nog tämligen praktiskt att ses på en plats där det fanns en klocka. Man kunde när man infann sig på mötesplatsen snabbt konstatera huruvida man var i tid eller ej.

Tornbergs ur vid Nybroplan var förstås inte den enda mötesplatsen som fanns i stan, det fanns många andra, men vilka man använde berodde på var man själv bodde och var dom som man skulle träffa bodde. Idag har nog mötesplatsen förlorat sin betydelse, man kan ju alltid höras via mobilen under vägen och bestämma, inte som förr då allt måste vara uppgjort i förväg, därefter fanns det ju ingen möjlighet att nå varandra.

Jag försöker ibland förklara för sonen hur livet fungerade innan mobilerna fanns, man var helt enkelt tvungen att göra upp om allt i förväg. På fredagen innan man lämnade skolan gjorde man i stora delar upp med sina vänner om vad man skulle göra under helgen, även om alla hade en hemtelefon så var det inte så säkert att vi skulle kunna nå varandra under helgen, det förutsatte ju exempelvis att båda parter var hemma samtidigt. Vänner som hade svårt att passa tider när man skulle mötas ute på stan blev snabbt impopulära, särskilt när deras förklaringar till den sena ankomsten blev alltmer fantasifulla. Människor som har svårt eller omöjligt att passa tider har jag alltid haft svårt förr.

Idag när sonen idag kommer hem från skolan en fredagen är absolut ingenting bestämt, ”vi hörs”, oftast blir det ändå bara att dom träffas över nätet och spelar data- eller TV-spel och sitter och tjattrar i sina headset. Ska dom ses ute någonstans är det även då, ”vi hörs”.

Written by melkerlarsson

21 april, 2021 den 08:06

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har ingen åldersnoja men nu känner jag mig gammal 😀 Inte nog med att vi var hänvisade till en fast telefon. Om samtalet blev långt var det alltid någon av föräldrarna som påpekade att det kostar pengar att ringa. Särskilt om det inte var lokalsamtal. Men medan jag skriver det här inser jag att mina barn också har upplevt det här. Jag tror att sonen gick i högstadiet innan han fick en mobiltelefon och den kunde han bara ringa och skicka sms med. Men sedan gick utvecklingen snabbt.
  Jag gillar inte heller att vänta på folk som har svårt att komma i tid men det är tyvärr ganska vanligt.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  21 april, 2021 at 19:07

  • Jo, utvecklingen går i en rasande fart numera. Rikssamtal kostade mycket på den tiden, 2 – 3 kronor per minut, idag kan man ringa till USA för några ören per minut. När man tågluffade klippte man banden under 4 – 5 veckor, man var omöjlig att få kontakt med. Ibland saknar jag den tiden när man var tvungen att planera, istället för ”vi hörs”….

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   21 april, 2021 at 20:54

 2. Håller med dig folk som inte passar tider stjäl tid av andra och det är respektlöst.

  Gillad av 1 person

  Sissella

  21 april, 2021 at 22:00

  • Respektlöst är nog den bästa beskrivningen, man skulle även kunna betrakta det som nonchalans. Att passa en tid är en självklarhet i min värld, det visar att man bryr sig och värdesätter den man ska möta.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   21 april, 2021 at 22:05


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: