Mina reflektioner

Snart dags för begravning

with 9 comments

I söndags, den 25 april, nåddes jag av budet att min mammas fd sambo som hon bodde tillsammans med när hon själv gick bort 1996 har avlidit. Han hittades avliden vid köksbordet av hemtjänstens matleverantör, förmodligen hade han avlidit redan under lördagen.

Beskedet kom dessvärre inte oväntat, han hade under veckan dessförinnan fått en cancerdiagnos, därutöver hade han under många år varit ganska så ”skruttig”, det är sorgligt och beklagligt, särskilt att han avled utan att någon var närvarande.

Då han saknade nära anhöriga, rent juridiskt sett, så uppstod direkt en del problem, vem hade rätt att arrangera begravningen? Det finns dessutom inget känt testamente eller någon känd sista vilja att utgå ifrån, så det har blivit en del myndighetskontakter, sedan får vi se vad som händer när myndigheterna har uttalat sig.

Jag kan ju inte bara gå in i hans hus och börja leta efter dokument, då skulle jag ju kunna hitta vad som helst som talar till min fördel, så det är bara att avvakta. Jag har bara fokus på en sak, att han ska få en värdig begravning, om hans kvarlåtenskap därefter hamnar i allmänna arvsfondens vård har jag ingen åsikt om, det må så vara.

Fakta: Om en person avlider utan att efterlämna make/maka eller närmare släktingar än kusiner blir Allmänna arvsfonden arvinge, förutsatt är att den avlidne inte har skrivit ett testamente till förmån för någon annan. Om den avlidne har skrivit testamente till förmån för någon annan måste testamentet skickas in till Kammarkollegiet för att bli godkänt. Arvsrätten för kusiner avskaffades under 30-talet.

Written by melkerlarsson

29 april, 2021 den 07:50

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kan bara beklaga. Man blir påmind om att man själv bör ta tag i sådant här och ordna med allt. Hoppas nu bara att inte du får en massa besvär. Det är verkligen sorgligt när någon avlider utan att ha någon hos sig.

  Gillad av 1 person

  Eva

  29 april, 2021 at 08:44

  • Jag tror inte att jag kommer få så mycket besvär av detta då jag inte är arvinge, har varit i kontakt med kommunen och dom får reda ut detta vilket nog kan ta ett tag. Hoppas att man kan få ett interimistiskt beslut så att begravningen kan hållas inom rimlig tid. Jo man bör verkligen tänka över sådant här om inte tågordningen är given, särskilt om man har en situation liknande hans.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   29 april, 2021 at 09:03

   • Hoppas de kan ordna med begravningen snart i alla fall. Men de måste väl ha rutiner får sådant.

    Gilla

    Eva

    29 april, 2021 at 09:08

 2. Fint av dig.

  Gillad av 1 person

  Tony

  29 april, 2021 at 08:47

 3. Ibland kommer en tankeställare och man bör se över ev testamente eller ”vita arkivet”. Bra för efterlevande att veta hur man tänkt. Om inte något skrivet finns eller arvingar så tar kommunen över och ordnar med det som ska ordnas. Håll dig underrättad om begravning mm.

  Gillad av 1 person

  uppsalaewa

  29 april, 2021 at 09:48

  • Det finns en kusin som vill delta i organisationen av begravningen, men vi måste avvakta kommunens besked. Vi vet ju i dagsläget inte ens om han lämnat några papper efter sig.

   Gilla

   melkerlarsson

   29 april, 2021 at 10:39

 4. Hoppas allt löser sig till det bästa och att ni snart kan ordna en begravning.

  Gillad av 1 person

  Östertäljekvinna

  29 april, 2021 at 17:31

  • Det löser sig nog till slut, men det lär ta tid, mitt mål är bara att få påverka begravningen i hans anda, sedan får någon annan lösa resten.

   Gilla

   melkerlarsson

   29 april, 2021 at 17:49

 5. Jag beklagar och hoppas att det snart ordnar upp sig med vem som har rätt att göra vad och vad som förväntas. Det är alltid sorgligt när någon avlider helt ensam men så är det tyvärr för många.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  29 april, 2021 at 19:14


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: