Mina reflektioner

Värmebölja är ett relativt begrepp

with 6 comments

När jag vaknade i morse var planen att jag återigen skulle ge mig ut och inventera målpunkter, men en titt i SMHIs app fick mig raskt på andra tankar, det fick bli att stanna hemma och ägna sig åt pappersarbete, förstås i digital form.

Jag behövde dock gå ut handla inför den stundande helgen och klokt nog gjorde jag detta strax efter klockan nio, då blev jag ännu mer övertygad om att jag tagit rätt beslut, det var redan då olidligt hett. På hemvägen från affären stannade jag till och pratade med den frisör som brukar klippa mig, han kommer från Irak, när jag beklagade mig över värmen så berättade han att i hans hemstad hade dom just nu runt +50 sedan ett tag tillbaka. Detta ingav ju en viss tröst, det finns dom som har det värre.

När jag kommit hem så gick jag in i SMHIs app och sökte upp Bagdad, vet inte om min frisör kommer just därifrån, men dagens prognos om +32 för Stockholm skulle inte imponera på en Bagdadbo. Prognosen för de närmaste 10 dagarna låg på mellan +45 – 51 grader mitt på dagen, medans nattemperaturerna låg på mellan +30 – 36 grader, tror knappast att våra +32 ens skulle räknas som en värmebölja i Bagdad.

Den högsta temperatur jag själv har upplevt är +44, detta under en resa i Asien på 80-talet, jag har aldrig gillat värme, så det var förstås olidligt. Det varmaste jag upplevt i Sverige var +36 i mitten av 70-talet.

När temperaturen sjunkit framåt kvällen gick jag ner till den nyöppnade sushibutiken som ligger runt hörnet, den öppnade faktiskt just idag, så jag var bara tvungen att prova och den vegetariska sushin som jag köpte var utmärkt på alla sätt, så dom har fått en ny stamkund.

Written by melkerlarsson

15 juli, 2021 den 21:52

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Den högsta temperaturen som jag har upplevt var 40 grader och 90% luftfuktighet. Det var i Nigeria.
  Fast dagens 33 grader var också hemska. Kl. är 22.30 och inomhus fortfarande 29 grader. Hoppas SMHI har rätt och det blir lite svalare över helgen.
  Ser gott ut på tallriken!

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  15 juli, 2021 at 22:35

  • Jag hoppas verkligen att SMHI får rätt, trodde att Nigeria kunde vara varmare, men 90% luftfuktighet låter inte så behagligt. Har dock bara varit i Nigeria en gång, 1977.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   15 juli, 2021 at 22:46

 2. Usch ja, värmeböljor är olidliga här men jag har också tänkt på att det finns mycket värre platser att vara på och jag har svårt att förstå att någonting kan fungera i de länder där det är som värst. Hur orkar någon sköta arbetsuppgifter i den hettan? Här, där jag befinner mig nu, är det inte ens 20 grader så jag har det bra 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  17 juli, 2021 at 06:26

  • Jag har noterat att jag med stigande ålder, ålderns rätt kanske, har fått svårare för värmeböljor, måste dricka mycket mer etc för att orka. Bara att acceptera att man blir äldre.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   17 juli, 2021 at 17:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: