Mina reflektioner

Någon ville sitta bredvid mig

with 3 comments

Sedan i mars 2020 har ingen velat sitta bredvid mig när jag åker buss, pendeltåg eller tunnelbana, de flesta har valt att sitta snett emot mig, men ingen har valt sitta bredvid mig.

När jag idag tog buss 172 hemifrån Skarpnäck till Huddinge sjukhus så fick jag frågan, ”är det okej om jag sitter bredvid dig?”, orädd som jag är svarade jag ”javisst”. Frågan och svaret är naturligtvis helt relaterad till coronapandemin, under 2019 hade hon säkerligen bara slagit sig ner utan att fråga.

Sedan bottennoteringen i april 2020 har resandet i kollektivtrafiken återhämtat sig rejält, Stockholm drabbades inte så hårt av nedgången i resandet om man blickar ut över världen, i april 2020 reste ungefär 50% färre med kollektivtrafiken jämfört med motsvarande månad 2019. I Dublin på Irland reste 97% färre med de två spårvagnslinjerna som benämns som ”Lucas” jämfört med ett år tidigare, i såväl London och New York är resandesiffrorna rent ut sagt katastrofala.

På några års sikt kommer det nog ske en återhämtning, men det kommer nog ta ett tag innan man når 2019 års nivåer, hemarbete kommer att bli det nya normala, bland annat för min del. Det positiva är att kollektivtrafiksystemet kommer att kunna svälja en framtida trafikantökning på grund av ökat byggande och inflyttning utan att större utbyggnader eller andra kapacitetshöjande åtgärder behöver ske.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tänker mig att åka buss ut till barndomsbyn idag. Jag har ju gratis pensionärskort så jag passar på att aktivera det och se om allt fungerar.

  Gillad av 1 person

  Tony

  20 juli, 2021 at 06:24

  • Dom där gratiskorten för pensionärer i Västra Götaland får vi ständigt höra talas om på Trafikförvaltningen. Naturligtvis är det pensionärsorganisationerna som vill ha samma sak hos oss, då brukar jag fråga om dom inte vill ha det som hos vår granne i Uppsala län (UL), ingen pensionärsrabatt alls, förutom på årskort. Tror att det är bara Västra Götaland och Gävle kommun som har fria resor för pensionärer, i Gävle med vissa begränsningar.

   Gilla

   melkerlarsson

   20 juli, 2021 at 16:17

 2. Vad trevligt det är ändå att bli tillfrågad om det är ok innan någon sätter sig tätt intill. Jag skulle önska att det blir mer av den varan även när vi får tillbaka vanan att resa nära andra.

  Gilla

  ibod11 - Ingrid

  21 juli, 2021 at 18:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: