Mina reflektioner

Jag hittade två gamla kokböcker

with 17 comments

När jag i går fortsatte att omhänderta min mammas fd sambos egendom hittade jag två äldre kokböcker, den ena från 1933, vilken uppenbarligen tillhört hans mamma. Den andra från 1960, vilken tillhört min mamma.

Båda dessa plockade med mig hem, det handlar ju trots allt om kulinarisk historia, i kokboken från 1933, vilken är den jag hittills bläddrat mest i hittade jag många spännande recept, såväl sådana jag kommer att tillaga som sådana jag absolut inte kommer att tillaga. Till den sistnämnda gruppen kan nog makaronipudding med njurstuvning hänföras, det låter ju rent ut sagt skitäckligt, det skulle jag aldrig komma på tanken att tillaga.

Det slår mig snabbt när jag bläddrat i dessa båda kokböcker att det på den tiden handlade mycket om hur maten skulle tillagas från grunden, hur man styckade ett djur, hur man stoppade en korv. De mer exotiska rätterna lyser även med sin frånvaro, i kokboken från 1933 finns ett antal rätter baserade på makaroner. Vilket var en stapelvara i Sverige på den tiden, makaroner ransonerades t o m under 2:a världskriget, men dessa var av en helt annan typ än dagens makaroner, återfinns fortfarande i mataffärerna som ”Gammaldags makaroner”. Dessutom finns ett särskilt avsnitt om hur mat lagas på den tidens nymodighet, det elektriska spisen.

I min mammas kokbok från 1960 nämns såväl makaroner som spagetti, men så särdeles mer exotiskt blir det inte, om man inte ska räkna danska smörrebröd som exotiska.

För mig kommer det att bli synnerligen intressant att få botanisera i dessa två gamla kokböcker, det finns tydliga skillnader från dagens kokböcker, väldigt mycket mer mat från grunden och dessutom betydligt fler former av inläggningar och hur man konserverar maten. Frys- och kylskåp var ju inte direkt var mans egendom under 1930-talet om man säger så.

Dessutom kan man konstatera att målgruppen för 30-talets kokböcker var kvinnan i hushållet, titta bara på omslaget, idag är det betydligt fler män som bläddrar i kokböckerna än för 90 år sedan.

17 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Och jag har min mammas kokbok från 1948 som hon fick när hon hade klarat sin utbildning som kokerska.
    Nej, på den tiden lagades allt från grunden. Det fanns inga halvfabrikat än.
    Det som förvånade mig mest är att det finns en tabell av 88 livsmedel och deras innehåll av kolhydrater, mineraler, vitaminer, fetthalt, äggvita och kalorier.
    Dessutom:
    Hur länge kokar man xxx
    Hur länge stekar man xxx
    Hur mycket väger 1 msk xxx
    Amerikanska vikter i gram
    och en tabell om inhemska och utländska kryddor.

    Till sist ett helt kapitel vilka prylar det ska finnas i ett kök, hur man använder dem och till vad.
    Älskade boken redan som barn p.g.a. de tekningarna som finns i boken.
    När min mamma gick bort önskade jag mig den boken som mina söner skickade till mig. Jag vårdar den ömt.

    Gillad av 1 person

    Kristallina

    29 juli, 2021 at 18:33

    • Vilka saker som bör finnas i ett kök fanns även i kokboken från 1933, samt råd till en ung kvinna som skulle laga mat till sin familj, tänk det har ändå skett en viss utveckling under senare år. Dessa båda kokböcker kommer jag verkligen att vårda, det är ju mathistoria och vissa recept kommer jag absolut att tillaga.

      Gillad av 1 person

      melkerlarsson

      29 juli, 2021 at 19:04

    • Den där tabellen med hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller, kan den ha med det nyligen avslutade andra världskriget att göra? Brist på livsmedel och att man tipsade om sådant som innehöll nyttigheter och var allmänt tillgängliga?

      Gillad av 1 person

      melkerlarsson

      30 juli, 2021 at 20:43

      • Nej, det verkar inte vara så. Det är för många livsmedel som är med. Allt från kött, grönsaker, frukt och mjölkprodukter. Dessutom finns en annan lista av inhemska och utländska frukter, grönsaker och kryddor.

        Gillad av 1 person

        Kristallina

        31 juli, 2021 at 11:56

      • Det kanske var en standard, att ex en lunch på en institution skulle innehålla ex en viss mängd kalorier.

        Gillad av 1 person

        melkerlarsson

        31 juli, 2021 at 13:16

      • Det är en kokbok för allmänheten. Innehåller även vegetariska rätter som förvånade mig också. Hur man uppför sig vid bordet. Hur man dukar fram till fest och…och… Ingen bok till yrkesfolk. Det heter rätt och slätt översatt ”Min kokbok”.

        Gillad av 1 person

        Kristallina

        31 juli, 2021 at 15:35

      • Spännande, undrar varför dessa tabeller, måste bläddra noggrannare i mina gamla kokböcker, kalorier i moderna kokböcker brukar ju betyda bantning.

        Gillad av 1 person

        melkerlarsson

        31 juli, 2021 at 15:39

      • Jag har nu bläddrat i kokboken från 1933 och hittat en liknande förteckning, kalorier, proteiner mm, men någon direkt förklaring finns inte, den bara finns där. Omfattar ett antal råvaror, men även några färdiglagad rätter, företrädesvis billiga sådana, som vissa soppor och gröt.

        Gillad av 1 person

        melkerlarsson

        1 augusti, 2021 at 15:05

      • På första sidan:
        Över tusen recept
        till det enkla och avancerade köket
        sjuk- rå- och vegetarisk kost
        Bakelser och tårtor
        Cocktails och drinkar
        Det var intressant Melker! Riktigt kul 😀

        Gillad av 1 person

        Kristallina

        1 augusti, 2021 at 16:01

      • Just det där med vegetarisk kost hittade jag i kokboken från 1933, men det kapitlet benämndes som ”Växträtter”, ett ord jag aldrig sett förut, men senare i inledningen på kapitlet användes även ordet vegetariskt.

        Gillad av 1 person

        melkerlarsson

        1 augusti, 2021 at 17:41

      • Ha..ha.. växträtter är bra. Ingen kan missförstå vad det är för något.

        Gillad av 1 person

        Kristallina

        1 augusti, 2021 at 18:07

      • Begreppet vegetariskt var nog inte så etablerat i början av 30-talet, i alla fall inte i Sverige.

        Gillad av 1 person

        melkerlarsson

        1 augusti, 2021 at 18:10

  2. Använder ofta min mammas gamla handskrivna kokbok. Den är guld värd. Finns mycket intressant historia i gamla kokböcker.

    Gillad av 1 person

    Eva

    30 juli, 2021 at 09:07

  3. Ur historiskt perspektiv är gamla kokböcker intressanta även om jag måste erkänna att få maträtter lockar. Jag minns den kokbok jag fick med mig när jag flyttade hemifrån där det i ett recept stod att man skulle gnida insidan av skålen med en halverad vitlöksklyfta för att inte få så stark mat men ändå vitlökssmak 😆
    För många år sedan tittade jag alltid med spänning på matlådorna som den yngre kollega jag då jobbade med hade med sig till lunch. Det visade sig att den enda kokbok han använde var ”Prinsessornas kokbok”från 30-talet

    Gillad av 1 person

    maria65a

    31 juli, 2021 at 05:44

    • När jag flyttade hemifrån 1981 fick jag Vår Kokbok av min mamma, den var bra, men rätterna har förändrats rejält sedan dess, man äter numera helt annorlunda mat och jämför jag receptet på Chilli con carne i den versionen med senare så är det en himmelsk skillnad. Att en ung person använder Prinsessornas kokbok från 30-talet som sin enda måste vara unikt, jag hittade den hos min mamma när hon gick bort. Den är kul att ha, men inte mer, din kollegas matlådor innehöll nog ingen kryddstark asiatisk mat eller spännande medelhavsrätter, fy vad tråkigt, matlagning utvecklas ju hela tiden.

      Gillad av 1 person

      melkerlarsson

      31 juli, 2021 at 16:31

      • Precis vad jag tyckte om hans mat. Jag gillar grönsaker – krispiga och chili. Idag ska vi grilla hel harissamarinerad blomkål, ananas, persika, halloumi och lök. Inget som fanns i varken Vår kokbok eller Prinsessornas 😅

        Gillad av 1 person

        maria65a

        31 juli, 2021 at 16:34

      • Inte direkt 😀

        Gilla

        melkerlarsson

        31 juli, 2021 at 16:37


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: