Mina reflektioner

Vilka är ni?

with 2 comments

Idag besökte jag återigen min fd mammas sambos bostad för att fortsätta att omhänderta album och fotografier på bästa sätt, vilket inte är så lätt när man inte har en aning om vilka de flesta personerna är på bilderna är.

Bilder på min mammas fd sambo som barn och som ung, samt bilder på hans mamma och pappa har jag lärt mig att identifiera, hans pappa gick dessvärre bort tidigt. Han led av det som vi idag skulle beteckna som psykisk ohälsa och tog sitt liv kort efter sin 50-årsdag i början av 50-talet, så det finns ganska få bilder på honom. Däremot har min mammas fd sambo sparat väldigt många bilder på sin mamma, en kvinna som betydde mycket för honom, hon kom väl jämte min mamma vara den kvinna som betydde mest för honom under hans liv.

Men hur värderar man bilder på hans släktingar som man inte har en aning om vilka de är? Jag tar nedanstående två fotografier som ett exempel, är det hans farmor och farfar eller hans mormor och morfar? Jag vet inte, men jag vill veta vilka ni är, hursomhelst så har ni ansträngt er, klätt upp er och åkt till fotografen någonstans i Eksjötrakten under slutet av 1800-talet.

Jag tror knappast att ni då kunde föreställa er att en person år 2021 skulle sitta i en villa i en Stockholmsförort och värdera samt fundera över vad han skulle göra med dessa bilder. Gissningsvis har detta par inte ens besökt Stockholm, man reste inte så långt på den tiden. Mitt val blev slutligen att dessa bilder skulle digitaliseras, skulle inte ens vilja försöka förklara vad det innebär för en person som levde i slutet av 1800-talet.

Written by melkerlarsson

16 augusti, 2021 den 20:48

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är svårt att göra sig av med foton på personer som har betytt mycket för någon. Men du kan ju inte spara allt fysiskt så att digitalisera dem är nog det allra bästa. Kanske kommer aldrig någon att efterfråga dessa foton men då har du i alla fall gjort ditt bästa för att bevara dem.

  Gillad av 2 personer

  ibod11 - Ingrid

  17 augusti, 2021 at 07:52

 2. Dags för lite släktforskning kanske?

  Gillad av 1 person

  uppsalaewa

  19 augusti, 2021 at 09:13


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: