Mina reflektioner

Idag har jag rensat bland recept och kokböcker

with 7 comments

Idag var det skitväder, diplomatiskt uttryckt, så jag passade på att rensa bland äldre kokböcker och receptbroschyrer som helt förlorat sin aktualitet, men jag har naturligtvis sparat äldre kokböcker som har ett mathistoriskt värde, såsom de kokböcker jag hittade hemma hos min mammas fd sambo samt de äldre upplagorna av Vår Kokbok som jag har.

Det receptbroschyrer och kokböcker jag rensat ur har helt enkelt passerat bäst före datum:

 • Böcker med recept på drinkar, har inte druckit en drink på 25 – 30 år, känns väldigt 70- 80-tal, om jag nu vill dricka en drink igen i en framtid så hittar jag nog ett bra recept på nätet.
 • Receptbroschyrer och kokböcker med recept på asiatiska rätter från 70- och det tidiga 80-talet, känns inte alls up to date, väldigt svenskanpassade med väldigt mycket mejeriprodukter i recepten, vilket man absolut inte använder i Asien.
 • Receptbroschyrer och kokböcker med recept på medelhavsrätter från 70- och det tidiga 80-talet, dessa känns inte heller up to date.
  • Utbudet av importerad mat och tillbehör från såväl Asien och från Medelhavsområdet har ökat dramatiskt under de senaste trettio åren vilket gjort äldre recept helt inaktuella
 • Dessutom har jag rensat ut samtliga receptbroschyrer och kokböcker från 70- och 80-talet med recept på så kallad husmanskost, när jag lagar rätter av denna kategori tittar jag ändå i den bästa kokboken av dom alla, Vår Kokbok.

Det finns två skäl till att jag väljer att behålla alla utgåvorna jag har av Vår Kokbok, förutom det rent mathistoriska, dels har vissa rätter försvunnit från de senare utgåvorna, rätter som jag fortfarande lagar. Dels har recepten i många fall förändrats över tiden och i vissa fall föredrar jag den äldre versionen av ett recept. Det är många recept som har förändrats kraftigt från de äldsta utgåvorna jag har som är från mitten av 50-talet till utgåvan från från 2009 som är den senaste jag har. Dessutom har jag ”Vår Kokbok vegan”, vilken jag använder frekvent trots att jag varken är vegetarian eller vegan.

Även om jag nu rensat bland kokböckerna så står jag inte helt kokbokslös, har kvar närmare två hyllmeter med kokböcker, så möjligheten att inspireras till spännande maträtter från jordens alla hörn finns fortfarande, sedan finns ju nätet, med mängder med recept.

Ett tecken på att smaken har förändrats genom åren är Tacos, när dessa lanserades i Sverige 1982 lanserades Tacos som stark mat, långt innan det Indiska, Thailändska och Etiopiska köket nådde till vår breddgrader. Idag betraktar väl ingen Tacos som så särdeles stark mat, inte ens den heta tacosåsen kan hävdas vara stark.

Reklam för Tacos, foto från en buss på Spårvägsmuseet.

Annons

Written by melkerlarsson

17 augusti, 2021 den 17:17

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Två hyllmeter kokböcker har jag också här hemma. Min man var kock och samlade på sig en hel del och jag har köpt ibland genom åren. Fast de senaste åren har jag mer och mer snubblat över nätets recept. Nu har jag flera favoriträtter därifrån.
  Ibland blir jag nostalgisk och bläddrar lite i de gamla böckerna.

  Gillad av 2 personer

  Kristallina

  17 augusti, 2021 at 18:52

  • Att surfa på nätet är ingenting mot att bläddra i en kokbok, en kokbok vinner alltid när det kommer till inspiration. Man ramlar över ett recept man inte tittat på förut, men det finns väldigt många spännande recept på nätet, men dom måste granskas. Hittade ett recept och när jag läste igenom det stod det ”tillsätt matfettet”, bland ingredienserna fanns det inget som skulle kunna benämnas som matfett, så kvalitén skiftar.

   Gillad av 2 personer

   melkerlarsson

   17 augusti, 2021 at 19:06

 2. Vi satt och tittade i gamla kokböcker i helgen och noterade att de bortsett från grundrecept (som är rätt så lika som idag) även innehöll styckningsscheman, hur man rensar olika fisksorter, hur man dukar och viker servetter. Många recept kändes omoderna vad gäller smaksättning men just grund till såser och bakrecepten kändes aktuella

  Gillad av 1 person

  maria65a

  18 augusti, 2021 at 08:09

  • Jo, grundrecepten, tack och lov har vett och etikett försvunnit. Kryddningen och annan smaksättning är nog den största skillnaden, man klarade sig långt med svart- och vitpeppar samt salt på 30-talet om man säger så.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   22 augusti, 2021 at 16:15

 3. Bra jobbat med rensningen! Snacka om ekorrar!!! Ursäkta skämtet: jag förstår visst att du har mycket glädje av de gamla kokböckerna.

  Gillad av 1 person

  Eva

  18 augusti, 2021 at 10:53

 4. Vi har också gjort oss av med åtskilliga kokböcker. De vi sparat är fina böcker med mat från olika länder. Bra recept och jättefina bilder. Kul att titta i och också ibland laga någon av rätterna.

  Gillad av 1 person

  uppsalaewa

  19 augusti, 2021 at 09:18


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: