Mina reflektioner

Jag och sonen har varit på kryssning

with 5 comments

Idag kom jag och sonen hem efter att ha varit på kryssning med Silja Symphony till Härnösand och Höga kusten, vi åkte i onsdags och kom hem idag, så det blev två nätter ombord och en underbar vistelse i såväl Härnösand samt en därpå följande färd uppför Ångermanälven till Högakustenbron och därefter inomskärs utefter Höga kusten.

I samband med att vi checkade in i terminalen i Värtahamnen kunde såväl jag och sonen konstatera att vi bidrog till att sänka medelåldern, för sonens del inte så unikt, men för min del numera ganska ovanligt, närmar man sig 60 så händer det sällan eller aldrig. Passagerarna bestod mestadels av äldre par och sällskap, den snart 16-årige sonen var helt klart bland de yngsta ombord förutom några riktiga småttingar.

Härnösands domkyrka, i förgrunden äldre trähusbebyggelse

Efter besöket i Härnösand stävade Silja Symphony uppför Ångermanälven fram till Högakustenbron, då Silja Symphony är för hög för att gå under bron lade sig fartyget parallellt med bron på ca 200 meters avstånd under en stund, därefter stävade vi söderut på Ångermannaälven innan vi gick inomskärs norrut utefter höga kusten innan vi åter kom ut på öppet hav. Det var helt underbart att få se Höga kusten ur detta perspektiv, jag har ju tidigare bara betraktat Höga kusten ur landkrabbans perspektiv.

Solnedgång över Höga kusten samt Högakustenbron

Då Silja Symphony anlände till Stockholm först vid lunchtid fick jag och sonen efter frukost förmånen att få sitta uppe på takterrassen och betrakta Stockholms skärgård under ett par timmar, en ren njutning.

Såväl jag och sonen är synnerligen nöjda med resan i sig, vistelsen ombord på Silja Symphony, maten och alla andra upplevelser, samt med besöket i Härnösand, där vi bland annat besökte Domkyrkan och Sveriges största bilmuseum, men det får bli egna inlägg. Min förhoppning är att såväl Tallink Silja som deras konkurrent Viking Line även fortsättningsvis kommer att erbjuda annorlunda, intressanta och spännande destinationer. Att åka på dygnskryssningar där man bara sitter och guppar ute på Ålands hav intresserar mig dock inte det minst.

Sonen har aldrig tidigare varit längre norrut i Sverige än Gävle, så detta var något nytt för honom. Jag har förstås varit i norra Sverige en hel del, men inte så mycket om man jämför med hur många gånger jag styrt kosan söderut. Jag har bott i Stockholm sedan 1966, men härstammar från södra Sverige, född i Lund av föräldrar som var bördig från Blekinge respektive är bördig från Småland, så finns det nog en förklaring till varför de flesta resor i Sverige för min del gått söderut istället för norrut.

Detta var första gången sedan 2005 som jag kom längre norrut i Sverige än Gävle, då deltog jag i vintertester av våra då nya pendeltåg X60 utefter Malmbanan.

Bilden är förstås inte tagen under vintertesterna utefter malmbanan, utan under så kallade statiska tester i en klimatkammare i Wien 2005, när jag tog bilden var det närmare minus femtio i klimatkammaren, samtidigt blåste stora fläktar bakom min rygg och fordonet begöts med konstsnö. Det var kallt, mycket kallt därinne, efter malmbanan var det betydligt behagligare temperaturer under vintertesterna.

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vad roligt att det blev en så lycka resa upp till lite nordligare breddgrader. Kanske hade det varit ännu roligare för din son om det hade funnits tjejer i lämplig ålder att spana lite på men det verkar som om ni hade tillräckligt med fina upplevelser ändå. Nästa gång får du ta med honom till den del av norrland som har fjäll 😀 Jag har inte heller sett Höga kusten från havet utan bara från land men jag kan tänka mig att det var storslagna vyer.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  20 augusti, 2021 at 21:23

  • Det fanns inte en enda jämnårig tjej för honom att titta på, urvalet var betydligt större för hans pappa. Semester i Norrland är lite knepig för oss då det saknas såväl bil och körkort. Såväl Region Stockholm som Region Uppland ger ut tjocka broschyrer om sina naturreservat, i Stockholm kan runt 90% nås med kollektivtrafik, i Uppland kanske 10%, så reser man utanför storstäderna är det svårt om man inte har bil.

   Gilla

   melkerlarsson

   20 augusti, 2021 at 21:52

 2. Just att besöka Norrbotten om man ska högre än Luleå kräver nästan körkort. Du får se till att sonen skaffar ett 😊
  Låter som en härlig resa! Jag har heller aldrig sett trakten mer än från land

  Gillad av 1 person

  maria65a

  21 augusti, 2021 at 15:06

  • Jo, det är min erfarenhet, håller man sig utefter kusten klarar man sig bra utan körkort, men inte i inlandet. Sonens gymnasiuum som han börjar på i morgon kommer på något sätt erbjuda/hjälpa till med körkort, har dock inte satt mig in i hur, det får han och jag göra tids nog.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   22 augusti, 2021 at 13:32


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: