Mina reflektioner

Det längsta ekipage jag sett

with 3 comments

När jag och sonen under förra veckans kryssning satt och åt frukost vid Silja Symphonys ankomst till Härnösands hamn kunde vi genom fönstret se att det låg stora rör i sektioner om ca 10 – 15 meter på kajen, vi spekulerade lite i vad det kunde vara, svaret fick vi dock först när vi klev av.

De stora rören gav oss inget svar men när vi kom längre ner på kajen såg vi rotorbladen till vindkraftverk och då förstod vi förstås direkt att rören var pelaren som rotorbladen skulle monteras på, naturligtvis efter att rören sammanfogats på platsen där vindkraftverket skulle stå.

Hur de långa rotorbladen skulle fraktas till montageplatsen fick vi svaret på när vi under eftermiddagen återvände från centrala Härnösand till hamnen och Silja Symphony. Då låg ett rotorblad lastat på en specialtrailer med ett dragfordon i fronten, ingen transport man kör med ett B-körkort, förmodligen krävs en hel del extra utbildning utöver alla bokstavskombinationer man kan ha på ett körkort. Därutöver följebilar och en omfattande planering inför transporten som förmodligen inte framförs den närmaste vägen utan den möjliga vägen. Det skulle varit väldigt intressant att följa denna specialtransport till sitt slutmål, men vi hade ett skepp att borda.

Specialtrailer uppställd i Härnösands hamn lastad med ett rotorblad till ett vindkraftverk, rotorbladets yttersta spets markeras med den röda pilen.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja de är enorma, man förstår det när man kommer nära sektioner eller rotorblad.

  Gillad av 1 person

  En vanlig man

  26 augusti, 2021 at 06:48

 2. Ingen man tar snäva kurvor med.

  Gillad av 1 person

  maria65a

  26 augusti, 2021 at 09:35

 3. Det är nog lite knixigt att köra med de långa delarna. Jag har mött några liknande ekipage för ganska många år sedan och delarna har säkert blivit ännu längre sedan dess. Men redan då var en stor apparat att frakta dem.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  26 augusti, 2021 at 18:49


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: