Mina reflektioner

Sonen har efterfrågat Rødpølse

with 8 comments

När jag och sonen besökte Köpenhamn för första gången tillsammans 2013 försökte jag få sonen intresserad av rødpølse, men sonens intresse för att äta en rødpølse på Rådhusplatsen var lika med noll.

När jag var ung på 70- och 80-talet var Köpenhamn en stad man åkte till för att festa, detsamma gällde London, att flyga var för dyrt för oss som var unga på den tiden, så det blev tåg eller båt. Hade man inte råd eller tid att åka till London fick Köpenhamn duga och det var inget dåligt substitut för oss, det fanns ju gott om krogar som krängde Carlsberg och Tuborg långt in på nätterna.

I gryningen när man var på hemväg till hotellet som allt som oftast låg på Vesterbro passerade man Rådhusplatsen för att äta en rødpølse med bröd, måltiden bestod av ett bröd, två härligt röda korvar, rostad lök, samt ketchup och senap som man doppade brödet och korvarna i.

När sonen i somras var på kryssning till Ystad och Visby upptäckte han plötsligt magin med rødpølse i Ystad, så rødpølse har han efterfrågat sedan dess, så ikväll åt vi rødpølse precis som man gör i Danmark. Sonen har dessutom påtalat att han vill att jag gör egen ketchup, vad han fått den tanken ifrån vet jag inte riktigt, men jag har ett bra recept på ketchup så varför inte.

I min berättelse för sonen hur jag upptäckte rødpølse har jag utelämnat för honom onödig fakta, såsom att hans pappa käkade rødpølse på väg hem efter blöta utekvällar på Köpenhamns vattenhål, det får vi ta i framtiden. Eller så räknar han i framtiden ut det själv….

Rødpølse i Ystad, foto: sonen

Idag kom beskedet att Alfons Åbergs skapare, Gunilla Bergström, har avlidit, själv är jag alldeles för gammal för att ha läst eller fått böckerna upplästa för mig som barn.

Men Alfons Åberg kom jämsides med Nicke Nyfiken att betyda mycket för sonen när han var liten, böckerna var mycket populära och DVDn gick varm med filmerna, men den nyblivne gymnasisten bryr sig numera inte idag inte så särdeles mycket om Alfons Åberg, annat var det för.

Bildkälla: Barnbokhandeln

Written by melkerlarsson

26 augusti, 2021 den 18:42

Publicerat i Barn

Tagged with ,

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vissa saker behöver inte ens barn veta. Det räcker med de detaljer som inte förstör uppfattningen om att ens förälder är en bra förebild 😀 Men så småningom kan ni säkert prata om den delen av berättelsen också.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  26 augusti, 2021 at 19:20

 2. På samma sätt som man som förälder inte behöver veta allt om tonårslivet behöver man själv inte berätta allt för detaljerat om egna ungdomsminnen 🙈
  Kul att han vill att du ska göra egen ketchup. Det är något jag aldrig gjort. Måste nog googla på recept. Jag äter bara ketchup när jag äter korv och spagetti vilket inte händer så ofta så hemgjord kanske skulle hinna mögla? Nä, nu måste jag googla. Däremot har jag gjort egen fermenterad drahelvetestark chilisås. Den räckte i flera år.

  Gillad av 1 person

  maria65a

  26 augusti, 2021 at 19:57

  • ”Drahelvetestark chilisås” låter mycket gott, nej barnen behöver inte veta allt. När jag och sonen under sommaren röjt hemma hos min mammas fd sambo så hittade sonen några vykort jag skickat till min mamma (och pappa) under en av tågluffarna i slutet av 70-talet, det blev lite pinsamt att förklara en del av de kortfattade texterna och valet av motiv på vykorten. En gång i tiden var man ung och dum, idag är man inte ung längre, så kanske bara dum.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   26 augusti, 2021 at 20:08

   • 😂

    Gillad av 1 person

    maria65a

    26 augusti, 2021 at 20:08

   • En jobbig detalj var att jag försökte hävda att jag var typ 17 år när jag skickade vykorten, men sonen noterade på poststämpeln att jag var typ 15 och därmed flera månader yngre än han är idag. Trodde inte att dagens ungdomar kunde förstå sig på en poststämpel 🤣😂🤣

    Gilla

    melkerlarsson

    26 augusti, 2021 at 22:38

   • Han är smart sonen. För smart för farsan helt enkelt 😀

    Gillad av 1 person

    maria65a

    27 augusti, 2021 at 07:16

 3. 🤗👍

  Gillad av 1 person

  Gerra K-son

  27 augusti, 2021 at 06:57


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: