Tomatpesto
Tomatpesto är väl den näst mest kända efter pesto som är baserad på basilika, men det finns även pesto som är baserad på andra huvudingredienser ex morot.
Jag har alltid gjort peston på soltorkade tomater i olja, då har jag återanvänt oljan i peston, man kan möjligen göra peston på andra soltorkade tomater som inte säljs i olja, torkade eller vakuumförpackade soltorkade tomater, men det har jag inte testat ännu.
Ingredienser:
- 1/2 dl nötter eller frön (t ex pinjenötter, solroskärnor eller pumpakärnor)
- 100 g soltorkade tomater i olja, se även ingressen
- 1/2 dl finriven parmesanost eller annan hårdost ex prästost
- 1 pressad/riven vitlöksklyfta
- 3/4 dl olivolja
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Rosta nötter eller frön i en torr, het panna/kastrull tills de får lite färg, det går ganska snabbt så var uppmärksam Låt därefter frön/nötter svalna av.
- Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer
- Förvara i en tättslutande burk i kylen.
Kommentera