Mina reflektioner

Juldagen firades på Skansen

with 4 comments

Juldagsmorgonen började med två klämgrillade toasts med ost, skinka och tomat, en bra start på juldagen, för min del är dagarna med julmat över, från och med idag, juldagen, blir det annan men minst lika god mat.

Jag är inte mycket för traditioner, men får jag skapa dom själv och styra över dom så fungerar det tydligen utmärkt med traditioner för min del, så idag besökte jag Skansen, det har liksom blivit en tradition att besöka Skansen just på juldagen. Nu har jag sedan länge årskort på Skansen så jag besöker Skansen även andra dagar, men just juldagen är speciell, men ingen tradition är starkare än att jag kan rucka på den.

Idag kom jag att ströva runt på Skansen under några timmar, jag besökte såväl gårdar som djur och när jag lämnade Skansen hade redan mörkret sänkt sig över såväl Skansen som Stockholm.

Bilden visar ett julbord daterat till 1870-talet, på den tiden var det en stor lokal variation då man firade med det som fanns i trakten, en Skåning och Norrbottning skulle nog inte känna igen en enda rätt på den andres julbord. Bilden är tagen i Oktorpsgården på Skansen, så det är halländska delikatesser från 1870-talet som står framdukade.

Juldagskvällen förflöt lugnt, katten sov och jag streamade dokumentärer, nu har jag för övrigt sett klart på SVTs julsatsning om Kurt Haijby, den sk Haijbyaffären är ju välbekant för mig sedan tidigare, händelserna har ju även figurerat som en kuliss i tidigare filmatiseringar. Jag tyckte den var helt okej, sedan kan man ju aldrig veta vad som är sant eller inte, sanningen tog nog de inblandade med sig i graven. Man kan dock konstatera att om serien sanningsenligt skildrar händelserna så var det ett justitiemord av första rang som begicks på Kurt Haijby.

Vill man grotta ner sig i de sk rättsröteskandalerna från det tidiga 50-talet kan man ju även titta på ”Apelsinmannen” på SVT-play, vilken är baserad på Birgitta Stenbergs bok med samma namn, denna tangerar dock en annan ”skandal”, Kejneaffären.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det låter som en trevlig tradition att gå på Skansen.
  Började titta på serien om Haijby men gav upp eftersom jag har svårt för ”skådespelarsvenskan” och tyckte att jag behövde en skämskudde. Kanske ett misstag men jag kollade istället på den norsk/israeliska serien bortförd (Netflix) istället efter att ha tittat på ”Året var 1972” på SvtPlay

  Gillad av 1 person

  maria65a

  27 december, 2021 at 08:30

  • Jo, Skansen på juldagen är en härlig tradition, riktigt mysigt!

   Gilla

   melkerlarsson

   27 december, 2021 at 11:27

   • Det var länge sedan jag var in i husen, det måste jag göra snart

    Gillad av 1 person

    maria65a

    27 december, 2021 at 13:50

   • Husen har varit ganska så stängda sedan covid-19 bröt ut, nu under julen var första gången de var öppna sedan i mars 2020, dock i begränsad omfattning, så jag passade liksom på.

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    27 december, 2021 at 19:48


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: