Mina reflektioner

Matpriserna drar i väg

with 10 comments

Ingen har väl kunnat undgå att matpriserna stiger kraftigt, de som har bil säger nog det samma om priserna på drivmedel. Nu går ju dessa priser lite hand i hand, drivmedelspriserna driver ju även upp matpriserna och för att inte tala om Rysslands krig i Ukraina då båda staterna är stora exportörer av just livsmedel.

För inte så länge sedan var normalpriset för att paket Flora Bordsmargarin mellan 23 – 25 kronor, i helgen såg jag att ett paket kostade 37 kronor på Hemköp i Skarpnäck och idag noterade jag att motsvarande kostade 32:50 på Willys i Sköndal.

Det är bara att konstatera att matpriserna skenar, så nu jagar jag extrapriser som aldrig förr.

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ojdå, det var stor skillnad. Jag måste erkänna att jag mest noterat att kaffet blivit dyrare.

  Gillad av 2 personer

  maria65a

  10 juni, 2022 at 20:36

  • Kaffe, ost, grönsaker, frukt, matfett, solrosolja, rapsolja, bröd, ja det mesta sticker iväg i pris. Så jag kollar extrapriser, är ju smålänning av börd…

   Gillad av 3 personer

   melkerlarsson

   10 juni, 2022 at 20:50

   • Jag försöker köpa sånt som är i säsong om jag handlar men mitt matkonto är nog min största utgiftspost. Jag är petig med både kvalitet och att det är ”bra” mat utan att kolla priset men hittar jag sånt jag vill ha på extrapris eller grönsaker som ligger i lådan med lite fulare grönsaker så köper jag direkt!

    Gillad av 1 person

    maria65a

    10 juni, 2022 at 20:52

   • Förr var sådant som var i säsong = bra pris, men säsongspriser på frukt och grönt verkar alltmer ha ebbat ut. Är glad över de frukt och grönsaksaffärer som finns inom 100 meter hemifrån, där är priserna fortsatt attraktiva om man säger så.

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    10 juni, 2022 at 20:55

   • Jag köper en del rotfrukter, lök och kålväxter. Hyfsade priser och bra mättnadskänsla. Fast jag slösar på miniplommontomater. Äter sällan ute så det går inga kostbar dit att tala om

    Gillad av 1 person

    maria65a

    10 juni, 2022 at 21:00

   • På hösten, när man kan köpa vitkål för 3:- kilot köper jag massor av vitkål, morötter är även dessa prisvärda i princip året runt. Jag äter inte heller ute så mycket numera, men det händer.

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    10 juni, 2022 at 21:10

 2. Jag har mest köpt säsong. Jag undrarcom priset kommer att gå ner om kriget upphör? Eller om andra länder kommer börja odla bredare. Sverige odlar ju ganska smalt utbud fast det skulle gå att odla mer och annat.

  Gilla

  Corleonia

  11 juni, 2022 at 00:50

  • Vissa varor kommer nog sjunka i pris, men de länder som drabbas värst ligger i den sk tredje världen, Afrika och Asien. Jag tror inte att de stigande matpriserna i Sverige kommer att påverkas, förutom när det kommer till priser på drivmedel etc. Under andra världskriget var vi i princip självförsörjande när det kom till livsmedel, det kommer vi förmodligen aldrig vara igen.

   Gilla

   melkerlarsson

   11 juni, 2022 at 21:23

 3. Just nu märker jag det mest på bensinen eftersom i stort sett hela min semesterkassa måsta användas till att tanka. Men visst blir allt annat också dyrare och man får hålla igen lite på det som inte är nödvändigt.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  12 juni, 2022 at 05:44

 4. Samma här. Jag har nog aldrig kollat priser på det här sättet förut.
  Nä, nu ljuger jag! Under räntestegringarna i början på 90-talet var det illa, och vår inkomst och ekonomi låg på en helt annan nivå, med nybyggt hus och nybildad familj.
  Än så länge klarar vi detta, men på den tiden hade vi riktigt allvarliga problem ett tag.

  Nog känns det oroande och främmande nu, eftersom det var så länge sedan vi hade en liknande kris.

  Gillad av 1 person

  Lollo

  12 juni, 2022 at 15:09


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: