Mina reflektioner

En stekhet promenad

with 4 comments

Redan strax före nio i morse noterade jag att termometern i skuggan visade +24, det skulle med andra ord bli en stekhet dag. Så jag klädde snabbt på mig och kastade mig ut på en promenad innan det blev alltför varmt, men det var redan alltför varmt om ni frågar mig.

Jag höll mig mestadels i skuggan inne på Skogskyrkogården, idag var vattenflaskan mitt bästa sällskap, den tömdes och fylldes sedan på inne på en av toaletterna inne på Skogskyrkogården.

Innan jag gick ut lyssnade jag på Historiepoddens dagsfärska avsnitt om den svenska semesterns historia, nu var innehållet inget nytt för mig, men hur fan stod folk ut innan 1938 när det infördes två veckors semester? Nåja, jag som är anställd som tjänsteman i offentlig förvaltning skulle på den tiden redan innan 1938 haft tre veckors semester, detsamma gällde många privatanställda tjänstemän. De flesta var dock arbetare i industrin eller i jord- och skogsbruk och hade inte haft någon semester alls innan 1938.

Nu har jag sju veckors semester, nåja 32 dagars semester och 27 timmars arbetstidsförkortning och det blir ju sju veckor. Därutöver har jag 30 dagar (sex veckor) sparad semester, de sparade dagarna lär väl tas ut i samband med pensionen, eller….

Sju dagars semester återstår, sedan är det fyra veckors arbete under juli innan huvudsemestern inträder i augusti.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det kan vara bra att blicka bakåt ibland för att uppskatta de förmåner vi har nu. I alla fall inom många områden. Många hävdar nog fortfarande att det var bättre förr 😀

  Gilla

  ibod11 - Ingrid

  26 juni, 2022 at 20:49

 2. Tja, man visste ju inget annat så då var två veckor bättre än noll.

  Gillad av 1 person

  maria65a

  27 juni, 2022 at 08:25

  • Precis, så var det nog, från släktingar som var födda på 1800-talet har jag hört att dom sågade detta med semester, dom tyckte att detta var rena tokerier, man skulle ju arbeta och göra rätt för sig.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   27 juni, 2022 at 21:24

 3. Semester är självklart för oss idag i Sverige, och vi har väldigt förmånliga bestämmelser.
  Hur många dagar får du spara före de måste tas ut? Jag får spara 25, 5 per år och sedan måste de tas ut. Det bästa hade varit eller en önskan att man tog av de äldsta dagarna först men det är de nya dagarna som går åt först.

  Gilla

  Corleonia

  28 juni, 2022 at 03:02


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: