Mina reflektioner

En spännande söndag

with 4 comments

När jag under dagens promenad genade över Skogskyrkogården noterade jag att var ovanligt mycket bilar som stod parkerade på Skogskyrkogården, de anvisade parkeringarna vara alla upptagna, så det stod bilar längs många av vägarna.

Jag har aldrig tidigare sett så många bilar på Skogskyrkogården, så jag började naturligtvis undra vad som stod på, för så här många bilar betyder många människor.

När jag närmade mig Monumenthallen som är belägen utanför det största kapellet på Skogskyrkogården, Heliga Korsets kapell, såg jag en stor mängd människor samlade, hundratals människor. Först missförstod jag lite vad som var på gång, det stod ett bord uppställt mitt i Monumenthallen med dricka, Cola, Fanta, Loka etc, tyckte att det var lite smaklöst med ett event i Monumenthallen. Men när jag vred på huvudet mot entrén till det Heliga Korsets kapell noterade jag att dörren stod öppen och att det där stod en kista med en typ ”sänghimmel” ovanför. En begravning en söndag?

Av de hundratals människor som befann sig såväl inne i kapellet som utanför i Monumenthallen var jag den enda som ljushyad, resten var av afrikanskt ursprung. Stämningen var dessutom speciell, folk stod i grupper med sina drickor och pratade i väntan på att begravningen skulle börja. Det måste vara någon av betydelse med tanke på alla dessa begravningsgäster.

I Sverige sker ju idag normalt inte begravningar på lördagar eller söndagar, ute på landet förekommer fortfarande begravningar på lördagar, såväl min farbror, farfar, farmor och mormor begravdes på en lördag. Längre tillbaka i tiden skedde dock begravningarna på söndagarna efter högmässan, detta såvida man inte tillhörde de bättre bemedlade och kunde hyra kyrkan en annan dag.

Written by melkerlarsson

7 augusti, 2022 den 15:39

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Alltid intressant att se hur andra kulturer gör. Som när jag och polaren promenerade runt i London och hamnade på en Pub där man hade dopfirande

  Gillad av 1 person

  maria65a

  7 augusti, 2022 at 18:28

  • Dop på en pub? Jag ser framemot en sådan inbjudan på dörrmattan innanför brevlådan eller i mailens inkorg! Men vet i fan vem den skulle komma ifrån då jag inte tillhör rätt åldersgrupp, detsamma gäller bröllop, vet inte vem jag känner som skulle gifta sig?

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   7 augusti, 2022 at 18:54

 2. Spännande att få uppleva något lite annorlunda. Men jag gissar att du inte stannade så länge eftersom det var just en begravning. Kanske hade de inte haft något emot om du visade intresse. Vi har så många regler om hur vi ska uppträda i olika situationer och de kanske inte delas av alla.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  8 augusti, 2022 at 18:28

  • Jag fick en Loka i alla fall, det var en som gick runt och delade ut dricka, jag ursäktade mig med att jag inte skulle delta i begravningen, men han sa åt mig att mig att jag gärna fick ta en dricka i alla fall. Det var en mycket annorlunda tillställning. Jag har ju intill dags dato varit officiant vid nio borgliga begravningar, men inget som är i närheten av denna begravning. Men nu har jag sagt stopp när det kommer till att vara officiant, de två sista uppdragen utförde jag i december 2021.

   Gilla

   melkerlarsson

   8 augusti, 2022 at 19:50


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: