Mina reflektioner

En sväng med sonen

with 10 comments

I går kväll kom sonen hem och idag gick han upp tidigt, 08:15, men det var inte av egen fri vilja så att säga, då satte dom igång att bila i källaren och då kunde inte ens en tonåring sova vidare.

Sonen hade redan i går kväll sagt att han ville följa med mig på promenad idag och jag behövde handla så målet för dagen fick bli Willys i Sköndal, för tillfället vågar jag dock inte storhandla då avstängningen av avloppet närmar sig. Hur ska jag kunna ex diska när avloppet är avstängt? Så det får bli hämtmat etc under denna period.

Strax efter tio begav vi oss ut, det är tidigt för en snart 17 åring under ett sommarlov, vi promenerade via Skogskyrkogården till Willys i Sköndal, på Skogskyrkogården passerade vi de nyare Z-kvarteren, ett Z-kvarter innebär barngravar. De nyare Z-gravarna sträcker sig från 60-talet och fram till idag, så där ligger barn som skulle kunnat varit såväl jag som min son, såg för ett tag sedan en gravsten över ett barn som var fött samma dag som jag och där finns även gravstenar med barn födda samma år som sonen.

Jag brukar ofta önska att gravstenarna kunde tala, men dessa gravstenar behöver inte tala, det ligger tragiska händelser bakom alla dessa, jag och sonen stannade till en extra stund vid gravstenen över två systrar som var 2 1/2 respektive närmare 5 år när dom gick bort samma dag. Jag vet inte vad som hände, men det måste vara en fullständig katastrof för föräldrarna, kanske var det som när min kvinnliga släkting förlorade sina två yngsta barn, dom tömde en leksakslåda som utgjordes av en sk Amerikakoffert och gömde sig i den, men den var lufttät, resten förstår ni.

Tyvärr höll dom fortsatt på att bila i källaren när vi kom hem, men vi hoppas bilningen snart är över och under helgen lär dom inte bila.

Written by melkerlarsson

12 augusti, 2022 den 15:38

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag vill oxå veta vilka barn det är som ligger på de gamla Z kvarteret. Varför ligger dom inte i familjegravar? Varför ligger dom för sig? Så många tankar om ”Lilleman” och alla andra som ligger där. Nästan ingen har något pynt på graven så det kan inte finnas släkt som besöker. Vad hände? Varför hamnade dom just där? Försökte söka men det står inget om de gamla Z-kvarteren

  Gillad av 1 person

  maria65a

  12 augusti, 2022 at 18:21

  • Innan jag hittade det nya Z-kvarteret trodde jag att detta med barngravar upphört, men uppenbarligen inte. Det mest upprörande i det mer sentida Z-kvarteret att det finns gravar som är från närtid, bara några år gamla som är helt ovårdade. Glömde man bort sitt barn så fort?

   Gilla

   melkerlarsson

   13 augusti, 2022 at 14:37

   • Ja, sånt undrar jag med. Eller flyttade? Blev galna av sorg?

    Gillad av 1 person

    maria65a

    13 augusti, 2022 at 14:49

   • Jag känner några som förlorat ett litet barn, alla har gått i sär därefter. En del kommer säkerligen över det med tiden och då är inte det lilla barnets grav så viktig längre. Varför sköter man inte en grav från 2018-19?

    Gilla

    melkerlarsson

    13 augusti, 2022 at 16:13

 2. Får ni inte tillgång till vatten på gården? Diska ute. 🙂
  Finns det barngravar på fler ställen på kyrkogården? Kan det vara onamnade för att familjen inte har haft råd med en gravsten? Det kommer många frågor.

  Gilla

  Corleonia

  13 augusti, 2022 at 07:28

  • Det finns två områden med barngravar på Skogskyrkogården, den är ju jättestor. Diska på gården blir omständigt, att släpa ut kastruller etc blir för jobbigt.

   Gilla

   melkerlarsson

   13 augusti, 2022 at 14:32

 3. Vilken fruktansvärd händelse med de två små barnen. Mina farföräldrar hade en kista som de ofta varnade oss för att gömma oss i och de berättade en liknande historia. Det är svårt att ta in att barn dör och jag har svårt att stanna kvar i tankarna om vad som kan ha hänt med barn på en kyrkogård. Börjar jag fundera så ser jag ofelbart mina egna barn som små i farliga situationer och då lämnar jag hellre de tankarna.
  Jag håller tummarna för att ni snart får tyst och lugnt.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  13 augusti, 2022 at 18:19

  • Detta var ju en exceptionell händelse för lite för över tjugo år sedan. Men när jag och sonen gick på Skogskyrkogården kunde jag i detalj dra mig till minnes hur jag i famnen bar det lilla (yngsta barnets kista) fram till graven där vi därefter sänkte ner kistorna i graven, det var helt fruktansvärt, vill aldrig vara med om det igen. Jo, man tänker onekligen på sina egna barn, i mitt fall bara ett, när man ser någon som gått bort i 4 eller 11 års-åldern eller i annan ålder alltför unga. En av min sedan länge bortgångna mammas vänner som i dag är 89 år har fått följa alla sina tre barn till graven, fy vad hemskt!!!!

   Gilla

   melkerlarsson

   13 augusti, 2022 at 19:26


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: