Mina reflektioner

Depåer

leave a comment »

Stockholms tunnelbana, depåer

Hammarbydepån

HammarbydepånI slutet av 40-talet flyttade dåvarande SS, Stockholms spårvägar, sin centralverkstad från Råsunda till Hammarby, i samband med att tunnelbanan Slussen – Hökarängen invigdes 1950 kom Hammarbydepån under några år att fungera som depå för den södra delen av det som i dag benämns gröna linjen. Efter det att Högdalsdepån tagits i drift, 1957, flyttades det dagliga underhållet av tunnelbanefordonen från Hammarby till Högdalen. Därefter har Hammarby enkom fungerat som centralverkstad för tunnelvagnar. Depån har anslutning till trafikspår vid station Skärmarbrink.

I Hammarbydepån underhålls även ett flertal av SLs spårgående arbetsfordon.

Högdalsdepån

Togs i drift 1957, i samband med att sträckan Hötorget – Slussen öppnades, i och med detta knöts det som idag benämns MINOLTA DIGITAL CAMERAsom gröna linjen ihop. Dessförinnan hade denna utgjorts av två separata banor, södra delen: Slussen – Högdalen/Hökarängen och den västra delen Hötorget – Hässelby gård. Högdalsdepån inrymmer i dag ca hälften av de fordon som trafikerar den gröna linjen, samtliga är av typen C20.

Då det fortfarande finns verkstadsplatser anpassade för de äldre fordon av typen Cx, C6, C14 och C15, i Högdalen utförs en del större arbeten även på fordon av denna typ i Högdalen, främst gäller detta fordon som hör hemma på den röda linjen. Depån har anslutning till trafikspår vid station Högdalen.

Norsborgsdepån

En ny depå belägen bortom Norsborgs tunnelbanestation, depån färdigställdes under 2017. Depån är anpassad för de nya fordonen av typen C30 som kommer att sättas i trafik på den röda linjen under 2018-19. I Norsborgsdepån finns det uppställning för 17 tåg, därutöver verkstadsplatser, tvätt- och klottersaneringshall.

Större delen av depån är belägen i berg, totalt finns i depån ca 2,7 km bergtunnlar, enkom verkstadspåren och klottersaneringshallen är belägna ovan jord, depån har anslutning till trafikspår vid station Norsborg.

Nybodadepån

NybodadepånTogs i drift 1945, då som spårvagnsdepå, inför öppnandet av den sydvästra tunnelbanan (röda linjen) 1964 byggdes depån om och anpassades för underhåll och uppställning av tunnelbanefordon.

I Nybodadepån underhålls i dag de fordon som trafikerar den röda linjen, ca 2/3 av fordon är av typen C20 och ca 1/3 av fordonen är av typen Cx (C6 och C14). Depån har anslutning till trafikspår dels vid station Liljeholmen, dels via ett spår mellan stationerna Liljeholmen och Aspudden.

Rissnedepån

Stockholms tunnelbana, RissnedepånTogs i drift 1975, i samband med att tunnelbanelinjen T-centralen – Hjulsta öppnade, i Rissnedpån underhålls idag de fordon som trafikerar den blåa linjen, varav ca hälften är av typen C20 och den andra hälften är fordonen är av typen Cx (C14 och C15). Fordonsunderhållet sker i en byggnad som är belägen i det fria, uppställningen sker i dock i bergtunnlar, depån har anslutning till trafikspår dels vid station Hallonbergen, dels vid station Rinkeby.

Vällingbydepån

VällingbydepånTogs i drift 1952, i samband med att tunnelbanelinjen Kungsgatan (dagens Hötorget) – Vällingby öppnade. Vällingbydepån inrymmer i dag ca hälften av de fordon som trafikerar den gröna linjen, samtliga är av typen C20.

Vällingbydepån benämndes inledningsvis Spångahallen, depån har anslutning till trafikspår dels vid station Råcksta, dels vid station Vällingby.

Annons

Written by melkerlarsson

17 juli, 2015 den 22:56

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: