Mina reflektioner

En nödradio är bra att ha

with 5 comments

Den senaste stormen, Alfrida, satte folks beredskap på prov, jag har sedan ett par år tillbaka höjt min personliga krisberedskap. Jag vet numera var jag har mitt spritkök, jag har bränsle till det, jag har börjat fundera på lämpliga vattenbehållare och har ett basförråd av konserver, knäckebröd etc.

Dessutom har jag två nödradioapparater, som även fungerar som laddare av telefoner och har inbyggda ficklampa. De drivs med solceller, dynamo (vev) eller USB-kabel som laddar upp det laddningsbara batteriet eller vanliga batterier. En nödradio kan man köpa för under 300 kronor på ex Biltema. Jag har haft stor nytta av dessa, ex i samband med ett längre strömavbrott i södra Stockholm där jag bor. Vi större händelser som berör det område man bor eller vistas i är det Sveriges Radio P4 man ska lyssna på. Nödnumret 112 kan du ringa med din mobil även om din operatörs nät ligger nere, detta förutsatt att det finns ett annat fungerande mobilnät i området där du befinner dig.

Jag avser under den närmaste tiden att ytterligare höja min personliga beredskap, men att gå så långt som till att skaffa en motorsåg för att röja bort träd som fallit ner på gångvägarna i området, det känns lätt överdrivet när man bor i lägenhet.

 

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har länge tänkt ordna med detta. Nu skall det bli av. Tack för påminnelsen! Undrar vad det är du mer skall göra för att höja beredskapen? Det kommer säkert i ett inlägg till!?

  Gillad av 1 person

  Eva

  9 januari, 2019 at 14:48

 2. Jasså… ingen motorsåg 🙂 Nej jag förstår det faktiskt.
  Motorsåg har vi, spritkök har vi, någon nödradio har vi inte men å andra sidan har vi ett bensindrivet elverk om vi nu skulle behöva producera egen el (dock är nog bränslet ett bristvara här hemma just nu och elverket är inköpt av helt andra anledningar men det spelar ju mindre roll).

  Gillad av 1 person

  Anne

  9 januari, 2019 at 18:24

 3. En särskild nödradio har jag inte men några vanliga som drivs med antingen el eller batterier. Jag tror att jag är utrustad relativt bra för att klara mig ett tag men värme kan bli ett problem. Det måste jag nog fundera lite på och leta information om.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  9 januari, 2019 at 19:32

 4. Har äntligen kommit till skott o skickat efter en

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  9 januari, 2019 at 21:32

 5. […] inte förståt hur enkelt det är att få tag i en nödradio förrän en bloggvän skrev att han köpt […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: