Mina reflektioner

Idag arbetade jag till sjöss

with 6 comments

Idag gick jag till sjöss, fartyget Rex som går som vinterbåt på pendelbåtlinjen 89 mellan Ekerö (Tappström) och Klara Mölarstrand vid Stadshuset i centrala Stockholm, skulle granskas ur ett tillgänglighetsperspektiv. Jag klev på Rex vid Ekensberg och det gav mig gott om tid att fotografera och mäta under fartygets gång in till Stadshuset Ekensberg.

Medans jag väntade på M/S Rex i Ekensberg var det tämligen kallt och ruggigt, men då det var en yrkesmässig resa kunde jag inte invänta en dag som erbjöd ett bättre väder, men vad gjorde det, väl ombord var det såväl varmt som ombonat, så det vägde upp den kyliga väntan vid Ekensberg.

Pendelbåtlinjen mellan Ekerö och Stadshuset, via de mellanliggande bryggorna vid Kungshatt, Ekensberg och Lilla Essingen är numera permanent efter att under två års tid drivits som ett försök, den trafikeras numera året runt och även på helger. Under vintertid trafikeras pendelbåtlinjen av fartyget M/S Rex som är en vinterbåt, ett fartyg som har en förmåga att gå igenom is, nackdelen med en vinterbåt är att dessa normalt har en lägre hastighet varför man under våren, sommaren och hösten sätter man in sk sommarbåtar som har en högre topphastighet och oftast en lägre energiförbrukning.

M/S Rex är byggd 1937, då hetta fartyget M/S Vesta och gick i Göteborgs skärgård, därefter gick fartyget i trafik i Norge innan det kom till Stockholm och fick sitt nuvarande namn, naturligtvis har fartyget sedan 1937 byggts om och moderniserats ett flertal gånger, det är bara att konstatera att fartyg har ett långt liv i jämförelse med exempelvis en buss.

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Även om vädret inte var det allra bästa så måste det var skönt att ibland få lämna skrivbordet för andra, spännande arbetsplatser. En dag till sjöss låter inte helt fel 🙂

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  14 mars, 2019 at 19:19

 2. Vi Ekeröbor är så tacksamma för denna båtlinje. Från i maj kommer man att stänga av bussfilerna på Ekerövägen på en sträcka (mellan Kanton – Nockeby) under två år. Detta kommer att förorsaka enorma bilköer. Redan nu är denna väg överbelastad. Båtlinjen blir ett alternativ för många. Tyvärr kommer den inte att kunna täcka behovet. Kör gärna med både vinter- och sommarbåtar. Ta gärna alla båtar ni har för det kommer att behövas!!! Tack för ett upplysande inlägg och för inspektionen av tillgängligheten.

  Gillad av 1 person

  Eva

  14 mars, 2019 at 22:34

  • Det är ont om fartyg, i maj/juni kommer dock ett helt nytt fartyg sättas in, men det innebär inte fler avgångar.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   14 mars, 2019 at 22:37

   • Tror inte sista ordet är sagt i frågan om turtätheten. Det kommer att bli kaos här. Kanske är den nya båten mycket större, men då blir det svårare att lägga till förstås.

    Gillad av 1 person

    Eva

    14 mars, 2019 at 22:43

   • Den nya båten är inte ”mycket större”, om det ska bli tätare trafik torde Trafikverket eller kommunen behöva betala. Därutöver är det ont om fartyg, särskilt vinterbåtar (isgående fartyg).

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    14 mars, 2019 at 22:47

   • Vi får se hur det blir. Glad att jag inte jobbar och måste åka till stan i rusningstrafik i alla fall.

    Gillad av 1 person

    Eva

    14 mars, 2019 at 22:53


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: